Anavar

Molekylære formelen til
Oxandrolon

Virkestoffet i Anavar er oxandrolon. Det er et anabolt steroid og en etterligning av dihydrotestosteron (DHT-derivat). Anavar kommer i tablettform og har vært på markedet siden det amerikanske legemiddelfirmaet Searle Laboratories lanserte produktet i 1964. Searle heter i dag Pfizer. Stearl stoppet produksjonen i 1989. Senere overtok firmaet BTG produksjonsrettighetene og markedsfører nå oxandrolon under navnet Oxandrin.

Oxandrolon brukes spesielt under nedtrapping av anabole steroider ved avslutning av en kur.

Oxandrolon er blant de anabole steroider som er 17-alfa alkylerte. Det vil si at oxandrolon molekylet har fått addert en akylgruppe (CH₃-) på karbonatom nummer 17. Alkylsubstitusjon forhindrer deaktivering av steroidet i leveren ved første-passasje metabolisme, fordi akylgruppen blokkerer (sterisk hindrer) for oksidasjon av 17b-hydroksylgruppen.

Den kjemiske modifiseringen av molekylet gjør at den i liten grad nedbrytes i leveren, og nettopp derfor kan den tas i tablettform, siden første passasje metabolisme ikke er et problem.

Konsekvensen blir at 17-alfa alkylerte anabole steroider sirkulerer i leveren i høye konsentrasjoner. Det gjør dem spesielt leverskadelige. Det er likevel holdepunkter for at oxandrolon er mindre leverskadelig enn de fleste andre 17-alfa alkylerte anabole steroidene. Av den grunn brukes ofte oxandrolon ved langvarige kurer.

 Anavar er lavandrogent, og derfor har det vært populært å bruke blant kvinner. I høye nok dopingdoser vil det likevel kunne ha en maskuliniserende effekt. 

Ved bruk vil kroppen vil se hardere, tørrere og mer definert ut.

Anavar vil kunne forverre både LDL-kolesterolet og spesielt HDL-kolesterolet mye mer enn de fleste oljebaserte anabole steroider.

 

Fotoillustrasjon: http://steroider.net/anavar-oxandrolon/