Primobolan

Den molekylære formelen til Primobolan

Virkestoffet i Primobolan er det anabole steroidet Metenolon. Steroidet ble utviklet av det amrikanske firmaet Squibb. Metenolon ble registret som legemiddel i USA i 1962 og fikk navnet Nibal Depot. Etter kort tid ble produksjonen av Metenolon overtatt av det tyske firmaet Schering. De kalte legemidlet for Primobolan Depot.

Metenolon er en etterligning av det androgene hormonet dihydrotestosteron. Det finnes i både tablettform og som olje ment for injeksjon.

Metenolon er ikke17-alfa alkylert og har få eller ingen leverskadelige effekter, men biotilgjengeligheten blir sterkt redusert og høyere doser blir nødvendig.

Metenolon er et lavandrogent steroid sammenlignet med naturlig testosteron. Det har også en mindre anabol effekt enn testosteron. Den noe lavere anabole effekten har sammenheng med at Metenolon binder seg svakere til kortisolreseptoren enn det det naturlige hormonet testosteron gjør. Blokkering av kortisolreseptoren hindrer nedbrytning av muskelproteiner fordi hormonet kortisol har en vevnedbrytende effekt.