Spiseforstyrrelser

Illustrasjonsfoto:
https://www.psycom.net/eating-disorders-suicide

Når tanker, følelser og atferd i sterk grad er knyttet til mat, kropp og vekt, regnes det som en spiseforstyrrelse.

Spiseforstyrrelser deles inn i diagnosene anoreksi, bulimi, overspisning og atypiske/uspesifiserte spiseforstyrrelser. Livstilen som følger spiseforstyrrelsen blir altoppslukende og svært ødeleggende for livskvaliteten. 

Spiseforstyrrelser kommer ofte snikende, og de forvirrer den som rammes. De kan framstå som trygge livbøyer, noe å holde fast ved, i en ellers kaotisk hverdag. De forenkler tilværelsen og skaper oversikt. Det blir en slags løsning som etterhvert blir selve problemmet.

Spiseforstyrrelser utarmer og gjør fattig. Som en parasitt spiser de den syke opp innenfra. Man frarøves mye av det gode livet har å by på, som vennskap, nærhet, næring og hvile. Jaget i kroppen gjør at den syke hele tiden må foreta seg noe, for å holde det gående. Man klarer ikke å sitte stille, men må ut på tur for å forbrenne kalorier. Selvhatet dominerer og det som måtte være av aggresjonen vendes innover. Spiseforstyrrelser er uten tvil en form for selvskading, og i sin ytterste konsekvens vil det kunne være en sakte måte å dø på.

Illustrasjonsfoto:
https://www.psycom.net/eating-disorders-suicide