Litteraturanbefalinger

2. des, 2018

For å forstå hvorfor noen er villige til å gå så langt som å ty til dopingmidler i sine bestrebelser etter den perfekte kroppen, må vi søke kunnskap om hva som leder til disse valgene. Bak det spesielle skjuler det seg ofte allmennmenneskelige temaer, som savn, sinne og skam. For noen kvinner blir dopingmisbruket en forlenget arm av spiseforstyrrelsen, som de slet med i utgangspunktet. Mine litteraturanbefalinger søker en tverrfaglig tilnærming til fenomenet kvinner og doping. 

2. des, 2018

Boken handler om den unge jenta Kristine som utvikler spiseforstyrrelser etter svik og mange påkjenninger. I hele 10 år, skal hun slite med spiseforstyrrelser. Det vil si 3650 dager fylt av selvhat, selvsabotasje og skam. Vendepunktet kommer når Kristine begynner å blogge. Ved å sette ord på sine innerste tanker og følelser, og ved å blottlegge seg, kunne egenterapien begynne.

Kristine klarer å beskrive en spiseforstyrrelse slik at vi faktisk forstår hva denne ubegripelige sykdommen går ut på, og hva den gjør med en. Hun skriver gripende og nådeløst ærlig, og vi tror på henne når hun midt i håpløsheten forteller at hun vil bli frisk. Derfor er dette også en bok full av optimisme og livsvilje.
 
Spiseforstyrrelser er uten tvil onde og utspekulerte. De gjennomsyrer og de ødelegger mennesker. Først når Kristine trådde frem fra det mørke gjemmestedet sitt, forsto hun at hun ikke var alene. Og først da kunne hun konsentrere seg om å bli frisk."
31. okt, 2018

Boken handler om den unge gutten Casper, som i sin despereasjon velger å forsøke anabole steroider. Livet er omflakkende og han mister pluselig alt. Først luksustilværelsen hos morens kjæreste og så drømmedama. Lillebroren havner i bråk og morens nye kjæreste invaderer hverdagen. Ydmykelsene står i tur og tar ingen ende. 
Så dukker Liam opp og han har middelet som Casper trenger for å gjenvinne respekt og kontrollen over eget liv. Casper bestemmer seg for å bli en badboy. Snart vikles han inn i mer trøbbel enn han makter å håndtere. 

Boken handler om et misbruk som er mer utpreget og omfattende blant ungdom enn vi tør tenke på. Forfatteren Annette Münch går tett innpå brukeren. Caspers kamp for tilværelsen er en skremmende påminnelse om at å vokse opp med selfies og økende kroppsfokus krever mange typer styrke.

En grippende og usminket fortelling om hvordan det er å bruke anabole steroider. Denne boken anbefales på det sterkeste.

31. okt, 2018

I boken "Englevakt" forteller Christian Bærøe Mathisen sin historie gjennom Lisette Askøs ord. Dette er en svært troverdig og fascinerende fortelling om den tidligere kroppsbyggeren sitt liv. Med kroppen full av anabole steroider følte han seg udødelig og uovervinnelig. Livsførselen ble etterhvert dekadent, utsvevende og grenseløs. Gradvis mistet han flere og flere sperrer og mer og mer av den han egentlig var. Boken formidler imidlertid også håp. Etter å ha nådd bunnen klarte han til slutt å bryte den onde sirkelen. De fatale helsemessige konsekvensene etter dopingbruken skildres på et ærlig og brutalt vis

31. okt, 2018

Boken "Sterk/Svak" av den kjente psykiateren Finn Skårderud er en praktisk veileder for alle som vil vite mer om spiseforstyrrelser. Bokens første del forklarer begrepet spiseforstyrrelse og berører temaer som skam, indre liv og blandete følelser. Dette er en unværlig bok i jaken på å forstå hva som kan ligge bak en kroppsbildeforstyrrelse